tilaukset

info@innovamedical.fi

Tykkää facebookissa

HOITO-OHJE

 

Suprathel hoito-ohje – siteiden vaihto

1.    Ensimmäinen sideavaus riippuu paloalueen syvyydestä ja laajuudesta. Suositeltavaa on, että jos palovamma on ollut syvä ja laaja, side vaihdetaan heti seuraavana päivänä. Jos palovamma on ollut pinta-alaltaan pieni ja pinnallinen, päällimmäiset siteet voidaan vaihtaa vasta neljäntenä päivänä. Siteiden vaihdossa on tärkeää, että alin puuvillasidos irrotetaan erityistä varovaisuutta noudattaen tangentiaalisesti Suprathelia suojaavasta rasvasidoksesta. Suprathel ja sen päällä oleva rasvasidoksen on pysyttävä haavan päällä!
2.    Kotiutuksen jälkeen tulee potilaan käydä sidevaihdossa lääkärin tai hoitajan luona avoterveydenhuollossa joka kolmas - viides päivä, riippuen leikanneen kirurgin jatkohoitosuosituksesta.
3.    Rasvasidos ja itse Suprathel tulee jättää haava-alueelle kunnes haava on parantunut.

Rasvasidosta ja sen alla olevaa Suprathelia ei vaihdeta eikä suihkuteta!

4.    Potilaan tulee välttää kaikkea mekaanista ärsytystä haava-alueella, jotta haavan paraneminen voi tapahtua rauhassa. Rasvasidoksen ja Suprathelin päälle vaihdetaan eritteitä imevät siteet niin kauan kunnes haava on parantunut. Siteen pitäminen kuivana on erityisen tärkeää haava-alueen paranemiselle, jotta mahdollisilta infektioilta vältytään. Jos potilas käy suihkussa tulee haava-alue siteineen peittää vettä läpäisemättömällä suojasidoksella, jotta vältytään haava-alueen kastumiselta ja infektioriskiltä.
5.    Haavan paraneminen ja siteiden poisto:
Haavan parannuttua voidaan Suprathel ja jäljellä oleva rasvasidos irrottaa haavasta kivuttomasti. Koska haava-alue paranee asteittaisesti, tulee Suprathel poistaa haavan päältä pala palalta epitelisaation toteuduttua. Jos haavassa on vielä alueita, joista Suprathel ei irtoa helposti, tulee Suprathel jättää paikoilleen kunnes haava on tästä kohdin täysin parantunut. Parantuneelta iholta irronnut Suprathel poistetaan kuitenkin steriileillä saksilla.
 
Mahdolliset poikkeukset:
•    Jos Suprathel ei ole kiinnittynyt haava-alueelle, se poistetaan.
•    Jos Suprathel on irronnut suurelta osaa haava-aluetta, tulee arvioida onko itse haavan puhdistus tehty oikein vai onko kyseessä kolmannen asteen palovamma-alue, johon tulisi tehdä ihosiirto
•    Infektoitunutta aluetta voi yrittää hoitaa antiseptisesti rasvasidoksen ja Suprathelin läpi .

Potilaan tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin / hoitajaan, jos:
→ Jos haava-alueen kipu lisääntyy
→ yleiskunto heikkenee
→ haava-alueen siteet kastuvat kauttaaltaan
→ haava-alueen siteet irtoavat tai siirtyvät paikoiltaan